24 november 2005

Skellefteå 22-23 nov









Vi kom till Skellefteå Konsthall klockan 16.00 på onsdag eftermiddag. Jag och mina två assistenter Anna Hillbom och Simon Eliasson.

I slutet av september åkte jag och Tina upp till Skellefteå för att titta närmare på de två rummen. Lägga upp riktlinjerna för vilken typ av utställning vi ville göra och höra förutsättningarna. Eftersom hängningstiden, visade sig vara ytterst begränsad - men rummen utmanande och lockande - var vi tvungna att noggrant avväga teknik och uttryck för att hinna färdigställa installationen. När sedan Tina blev inbjuden till att delta i skulptursymposiet i Vietnam, under samma tid som utställningen i Skellefteå skulle färdigställas, ökade kraven på val av tillvägagångsätt.

Under våren 2006 kommer vi att sätta upp ytterliggare ett drama av författaren och dramatikern Samuel Beckett och i samband med läsningen av textmaterialet till denna fann vi några rader som kom att ligga till grunden för det vi under de senaste 36 timmarna skapat i Skellefteå Konsthall (se Silver #2 från den 16 november).

Det är alltid en stor anspänning innan man ska göra väggmålningar eftersom det inte går att förutse alla eventuella hinder man kan stöta på såsom underlag, ljusinsläpp, materialåtgång, rummets ”verkliga” storlek osv.
Silver #2 var inget undantag!









Efter att ha scanna av rummet och dragit upp de första riktlinjerna för arbetet satte vi igång. Anna och Simon fick börja med att ta hand om förberedelse för ”horisonten” i det inre mindre rummet; maska och spackla för att underlätta inför själva tecknandet. I det andra rummet avgränsade jag vilka ytor jag skulle arbeta med - vissa förändringar var tvungna att göras utifrån ursprungsidén.
Vi kom sanbbt igång och redan efter ett par timmar började ”lugnet” lägga sig; det här kommer att fungera, det kommer att bli spännande och bra. Nu återstod bara arbetet!

Ett dygn senare var vi klara.
I det mindre rummet hade Anna och Simon tecknat en ”horisont”, med hårt grafitstift. En 17 cm hög och drygt 6 meter lång linje med en ståldjup svärta. Själv hade jag, under tiden, med grafitpulver blandat med vatten skapat fonder till horisonten - i det andra rummet.









Tack vare ovärderlig hjälp från Anna och Simon, lyckades vi sätta Silver #2 i tid och jag är oerhört lycklig över resultatet.

Christofer

Inga kommentarer: