30 september 2006

Typhoon Xangsane & Così fan Tutte

"This is a very strong typhoon with a large-scale impact and it is moving very fast," så lät det på nyheterna när jag vaknade på fredagmorgonen.

Typhoon Xangsane är på väg och väntas svepa in över centrala Viet Nam under söndagen. Dit jag skulle åka idag!
De hade en svettig dag på Embassy of Sweden med att flytta hela seminariet från Hoi An till Ha Noi. Men att behöva evakuera ett 30-tal svenska om ett par dagar ansågs vara besvärligare!
"Prime Minister Nguyen Tan Dung ordered the army to be ready for rescue missions in the central coastal provinces. Residents in the resort city of Danang have been told to prepare to evacuate."
Alla följer utvecklingen timme för timme och hoppas att stormen ska avta innan den når Viet Nam kust.


Mozart skrev Così fan Tutte 1789. Det är en opera om unga människor och kärlek. En man - Don Alfonso - vill bevisa för två yngre män - Ferrando och Guglielmo - att kvinnor är otrogna, även deras flickvänner - Dorabella och Fiordiligi. De slår vad, och under ett dygn måste de lyda honom i allt. Ett dygn fyllt av lust och svartsjuka, åtrå och hat, lögner och glädje i en underbar röra. Così fan Tutte i regi av Helena Röhr är en del av NorrlandsOperans femåriga samarbete med Vietnam National Opera/Ballet and Theatre. Hälften av rollerna sjungs av svenska sångare och hälften av vietnamesiska sångare och föreställningen på Hanoi Opera House kan enklast sammanfattas med ordet: Succé!
Helena Röhrs uppsättningen av Così fan Tutte berör så många "känsliga" ämnen som finns här i Viet Nam. Att se en kvinna "slå" en man, kasta blommor på honom och knäa honom i skrevet eller att visa sin kärlek offentligt är bilder som inte tillhör den vanliga synen i Viet Nam. Nu sker detta på en scen och publiken njuter!

Föreställningen visas på NorrlandsOperan 24-25 november. Boka biljett!

Christofer

29 september 2006

SM-Rally 2007

Efter ett tre år långt SM-uppehåll är det nu klart att Vännäs Motorklubb arrangerar en av nästa års sju deltävlingar i SM-serien i rally.
Vännäs Motorklubb var för Svenska Bilsportförbundet länge en säker SM-vinterrallyarrangör och körde en deltävling varannat år från 1990 fram till 2004 och dessutom även 2003.

2004 var det bara 51 bilar till start, då är det svårt att få ekonomi i ett arrangemang av den här storleksordningen med en omsättning på en bra bit över halvmiljonen under två dagar.
I år arrangerades VMK en deltävling i Supercupen, men nu blir det alltså SM-status på Rally Vännäs igen!

SM-deltävlingen Rally Vännäs 2007 kommer att påminna om VMK:s tidigare SM-arrangemang och det med start och mål vid Medborgarhuset i Vännäs. Tävlingen körs den 2-3 mars 2007.

Christofer

747 & 303


Att som första Boeing 747 landa på Bangkoks nya internationella flygplats, Suvarnabhumi Airport, var en speciell känsla. Ett gigantiskt bygge som invigdes två timmar innan vi tog mark, redo att ta emot 44 miljoner per år.


Patologiskt rent. Folktomt, öde och ett universum av air-condition luft. Transfer mot Ha Noi. En vandring på golv av metall och marmor över jordens krökning.

Utomhustermometern visade på 37 grader vid infarten till Ha Noi. Stillastående luft. Härligt! Nu väntar först ett par dagar i Ha Noi, sedan vidare till Hoi An i centrala Viet Nam för ett sju dagar långt seminarium.


Första kvällen i Ha Noi. Performance festival hos Mr. Le Hien Luong i sitt hus; Nha Sani utkanten av Ha Noi.
Tio stycken konstnärer från Ha Noi, Hue och Saigon framförde under tre timmars ett antal stycken.


Stillsamt, poetiskt, symboliskt laddade stycken med en stark närvaro.


Underbart att vara tillbaka i Ha Noi och checka in på Eden Hotel, Yet Kieu 94, rum 303!

Christofer

21 september 2006

Pose #2


Inför arbetet med utställningen Pose gick vi tidigare i våras igenom ett stort antal gamla osorterade bilder från en vistelse i Peking 1993. Vi sökte en bild som vi mindes hade fångat vårat intresse och som vi nu anade hade något nytt att berätta oss. Det visade sig vara en bild som tagits en tidig, kall morgon i en av alla de parker där kineser motionerar och utövar alla möjliga sorters verksamhet. Till bilden fanns en ljudupptagning från samma tidpunkt och plats.

I parken låg ett antal öppna paviljonger där människor framträdde på olika vis. Denna morgon befann sig på plats en kvinna som efter mycket lockande och pockande förmåddes att ställa sig upp för att framföra ett antal sångnummer. Vi tolkade det som att hon hade varit en professionell sångerska som nu gått i pension. Kvinnan tycktes vara mycket blyg, osäker och tveksam över hur detta framträdande skulle gå till. När hon slutligen valde att ställa sig i ena hörnet av paviljongen och därefter framföra sin sång, med ryggen vänd mot publiken, var vi alldeles tagen.
Gesten var modig, ärlig, avklädd och påminde oss starkt om situationer vi själva befunnit oss i, där vi försatt oss i ett läge som tvingat fram ett offentligt framträdande bortom vår medvetna förmåga.

När vi nu fann bilden igen tyckte vi att gesten och situationen var värd att belysas en gång till. Vi ville hylla kvinnans kreativa sätt att handskas med situationen och valde därför att återupprepa förloppet genom att härma det. Metoden gav oss således chansen att berätta på ett för oss okänt sätt, något som vi använt oss av vid ett antal tidigare tillfällen. Som ett sätt att lura oss själva till ett nytt berättande och kommunicerande. Detta har vi exempelvis gjort när vi härmat kajor och svalor eller när vi utgått från synonymlexikon för att skriva böcker.

Till utställningen har vi valt att bygga en förenklad replik av paviljongen. Vänd in mot hörnet framförs nu en inspelad röst, ett försök att härma denna blyga och modiga kvinnas sång.

Tina & Christofer

Foto: Tomas Kerslow

Pose


Klockan 12.00 på söndag den 24 september öppnas dörrarna till vår separatutställning PoseVästerbottens Museum i Umeå.

Utställningen pågår till 5 november.

Tina & Christofer

18 september 2006

Konstnären


Release-fest av KROs "uppdaterade" tidning Konstnären, på Verkligheten i Umeå. Nytt innehåll och ny form signerad Sweden Graphics.

Tina

07 september 2006

Tavlor på en utställning?


Inför framförandet av Musorgskijs berömda Tavlor på en utställning från 1874 har NorrlandsOperan samarbetat med Konsthögskolan i Umeå. Konserten med Symfoniorkestern växer därför till en händelse som också innefattar konst, såväl i foajén som i och konsertsalen.

Musorgskij fick impulsen till kompositionen från en utställning med konstnären Viktor Hartmanns akvareller och teckningar.

Tavlor på en utställning?

När framförandet av Musorgskijs berömda Tavlor på en utställning (1874) började planeras dök idén om ett konstnärligt samarbete upp. Här satt man med ett musikaliskt verk som hämtat sin inspiration och sin form ur en bildkonstnärlig utställning. Faktum är att varje sats motsvarar något av de verk som Musorgskij mötte i konstnären Viktor Hartmanns akvareller och teckningar. Genom musikaliska promenader vandrar vi genom utställningen och möter genom satserna bild efter bild.

Syftet är att åstadkomma ett nytt konstnärligt möte, där bildkonsten inspireras av musiken, och där samtiden ger sig till känna. När studenter vid Konsthögskolan i Umeå tillfrågades visade det sig att intresset var stort. Ett intensivt arbete vidtog där varje medverkande student fördjupade sig i någon av de tio satserna.


Till konserten har vi nu ett material som bearbetats och givits en bildmässig nytolkning genom studenternas arbete. Publiken möter bilder, ljud, projektioner, performance och råkar kanske rentav bli del av utställningen genom sin blotta närvaro. Foajén och konsertsalen fylls av konsthändelser som visar sig både före, under och efter konserten.

Konsthögskolan / Konstnärer:
1:a satsen/bilden: Helena Sundin och Jill Blomqvist - KOJA - (installation)
2:a satsen/bilden: Michael Nilsson och Martina Wolgast (videoprojektion)
3:e satsen/bilden: Nils-Johan Sjöquist (performance)
4:e satsen/bilden: Per-Arne Sträng (ljudinstallation)
5:e satsen/bilden: Mattias Ericsson (foto)
6:e satsen/bilden: Mariel Rosendahl (videoprojektion och konserthändelse)
7:e satsen/bilden: Gustav Sparr (t-shirt-försäljning)
8:e satsen/bilden: Isaskar Jerrhage (textil installation)
9:e satsen/bilden: Tina Lindberg (installation)
Sista satsen/bilden: Giorgio Giusti (videoprojektion)

Christofer