30 september 2006

Typhoon Xangsane & Così fan Tutte

"This is a very strong typhoon with a large-scale impact and it is moving very fast," så lät det på nyheterna när jag vaknade på fredagmorgonen.

Typhoon Xangsane är på väg och väntas svepa in över centrala Viet Nam under söndagen. Dit jag skulle åka idag!
De hade en svettig dag på Embassy of Sweden med att flytta hela seminariet från Hoi An till Ha Noi. Men att behöva evakuera ett 30-tal svenska om ett par dagar ansågs vara besvärligare!
"Prime Minister Nguyen Tan Dung ordered the army to be ready for rescue missions in the central coastal provinces. Residents in the resort city of Danang have been told to prepare to evacuate."
Alla följer utvecklingen timme för timme och hoppas att stormen ska avta innan den når Viet Nam kust.


Mozart skrev Così fan Tutte 1789. Det är en opera om unga människor och kärlek. En man - Don Alfonso - vill bevisa för två yngre män - Ferrando och Guglielmo - att kvinnor är otrogna, även deras flickvänner - Dorabella och Fiordiligi. De slår vad, och under ett dygn måste de lyda honom i allt. Ett dygn fyllt av lust och svartsjuka, åtrå och hat, lögner och glädje i en underbar röra. Così fan Tutte i regi av Helena Röhr är en del av NorrlandsOperans femåriga samarbete med Vietnam National Opera/Ballet and Theatre. Hälften av rollerna sjungs av svenska sångare och hälften av vietnamesiska sångare och föreställningen på Hanoi Opera House kan enklast sammanfattas med ordet: Succé!
Helena Röhrs uppsättningen av Così fan Tutte berör så många "känsliga" ämnen som finns här i Viet Nam. Att se en kvinna "slå" en man, kasta blommor på honom och knäa honom i skrevet eller att visa sin kärlek offentligt är bilder som inte tillhör den vanliga synen i Viet Nam. Nu sker detta på en scen och publiken njuter!

Föreställningen visas på NorrlandsOperan 24-25 november. Boka biljett!

Christofer

Inga kommentarer: