07 september 2006

Tavlor på en utställning?


Inför framförandet av Musorgskijs berömda Tavlor på en utställning från 1874 har NorrlandsOperan samarbetat med Konsthögskolan i Umeå. Konserten med Symfoniorkestern växer därför till en händelse som också innefattar konst, såväl i foajén som i och konsertsalen.

Musorgskij fick impulsen till kompositionen från en utställning med konstnären Viktor Hartmanns akvareller och teckningar.

Tavlor på en utställning?

När framförandet av Musorgskijs berömda Tavlor på en utställning (1874) började planeras dök idén om ett konstnärligt samarbete upp. Här satt man med ett musikaliskt verk som hämtat sin inspiration och sin form ur en bildkonstnärlig utställning. Faktum är att varje sats motsvarar något av de verk som Musorgskij mötte i konstnären Viktor Hartmanns akvareller och teckningar. Genom musikaliska promenader vandrar vi genom utställningen och möter genom satserna bild efter bild.

Syftet är att åstadkomma ett nytt konstnärligt möte, där bildkonsten inspireras av musiken, och där samtiden ger sig till känna. När studenter vid Konsthögskolan i Umeå tillfrågades visade det sig att intresset var stort. Ett intensivt arbete vidtog där varje medverkande student fördjupade sig i någon av de tio satserna.


Till konserten har vi nu ett material som bearbetats och givits en bildmässig nytolkning genom studenternas arbete. Publiken möter bilder, ljud, projektioner, performance och råkar kanske rentav bli del av utställningen genom sin blotta närvaro. Foajén och konsertsalen fylls av konsthändelser som visar sig både före, under och efter konserten.

Konsthögskolan / Konstnärer:
1:a satsen/bilden: Helena Sundin och Jill Blomqvist - KOJA - (installation)
2:a satsen/bilden: Michael Nilsson och Martina Wolgast (videoprojektion)
3:e satsen/bilden: Nils-Johan Sjöquist (performance)
4:e satsen/bilden: Per-Arne Sträng (ljudinstallation)
5:e satsen/bilden: Mattias Ericsson (foto)
6:e satsen/bilden: Mariel Rosendahl (videoprojektion och konserthändelse)
7:e satsen/bilden: Gustav Sparr (t-shirt-försäljning)
8:e satsen/bilden: Isaskar Jerrhage (textil installation)
9:e satsen/bilden: Tina Lindberg (installation)
Sista satsen/bilden: Giorgio Giusti (videoprojektion)

Christofer

Inga kommentarer: