07 december 2005

KRUsningar & konst


Onsdagen den 7 december annordnas ett offentligt samtal omkring projekten Två Torg med Christofer Fredriksson och Mikael Åberg och Himmelska fridens torg i Holmsund med Karin Laaja och Mattias Olofsson. Samtalsledare var Lars Sahlin, konstintendent, Umeå kommun.

Inledningsvis presenterade Lars Sahlin de två projekten; vilka förutsättningarna varit samt vilka konstnärer som bjudits in för att arbetat med respektive projekt.

Karin Laaja började med att presentera sitt skissförslag till planlösning av Himmelska fridens torg, sedan fortsatte Mattias Olofsson med att berätta om sin idé om konstnärlig miljögestaltning i form av skulpturgruppen Figures of People. Därefter presenterade jag mitt arbete omkring Två Torg och avslutningsvis redovisade Mikael Åberg sina skisser och tankar omkring samma torg; Möjligheternas Torg i Skellefteå och Järnvägstorget i Umeå.
(Se bilder och utförligare presentation av projekten på KRUs hemsida.)

Efter presentationen var det öppet för diskussion och kommentarer.
Ett 20-tal personer hade samlats i Tonsalen, Umeå Folkets Hus, och diskussionen kom snabbt igång. Efter ett antal inledande frågor omkring våra arbeten kom samtalet därefter delvis att handla om hur offentlig konst på torg underhålls. Eller snarare: Om bristen på underhåll.

Umeå kommuns stadsarkitekt, Olle Forsgren, redogjord dels för vilka instanser och personer som är inblandade i stadsplanering, dels berättade han om sina tankar och funderingar kring Torg-projekten, men även andra projekt inom ramen för KRU. Han kritiserade bla delar av projekten för att "inte ha kommit så långt som de borde" och han undrade huruvida konstnärer var "villiga" att samarbeta med designers, arkitekter och stadsplanerare.

Den frågan bär vi konstnärer med oss!

Christofer

Inga kommentarer: