13 april 2008

Kampong Phluk

Det tog drygt en timme att ta sig 16 km till byn Kampong Phluk. Först National Road 6, mot Phnom Penh; bred och fin väg. Efter cirka en mil svängde vi höger i riktning mot Tonlé Sap Lake. En väg som sista fem kilometrarna måste betraktas som en dåligt underhållen ko-stig!

Khmerbyn Kampong Phluk, med sina 3000 invånare, är ett kluster av så kallade stilted houses. Under regnperioden, när sjön växer, når vattenytan nästan ända upp till husen och man tar sig med båt till byn. Och i byn. Nu, under sista månaden av torrperioden, svävar husen 5-15 meter upp i luften på ett Plockepinn av stöttor och ribbor. En tung doft av torkade räkor hänger över byn medan invånarna förbereder sig för kvällens festligheter. Jag och Han Solo är här för att besöka en av hans vänner; Laisi.



Tio meter upp i luften möter hon oss och vill gärna visa sitt hus och bjuda på mat. Tillbakalutade i varsin hängmatta inväntar vi en enkel måltid bestående av ris och grillad fisk. Hon undrar om vi inte ska stanna över natten för att fira nyår tillsammans med hennes familj, men Vietnam Airlines väntar tyvärr inte på en upprymd Umebo som måste tillbaka till arbete.

Dags att åka till Ha Noi!

Christofer

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: