29 september 2007

Kreativitet & Verkligheten

Profilteatern bjuder under hösten in kulturarbetare i Umeå för att utifrån olika rubriker dela med sig av sina erfarenheter.
Ämnet för samtalet fredag den 28/9 var kreativitet.

Kreativitet - ett samtal om hur och varför det ibland är föde respektive stopp.

Oavsett vilken kategori man tillhör (koreograf, musiker, konstnär m.m) har man perioder av kreativitet och perioder dä inget känns rätt... Vi jämför och diskuterar processer. När är jag som mest kreativ? Ger givna ramar/uppdrag/deadlines mig utrymme för skapande? Eller måste jag skapa fritt för att finna kreativitet? Går det att återskapa en process som varit "lyckad"?


Medverkande: Tobias Morin (skådespelare), Ludvig Franzén (konstnär), Gunnar Eklund (skådespelare), Jens Choong (producent, dansare mm), Maria Westin (teaterregissör), Ulla Karlsson (scenograf), Lena Karlsson (kompositör), Beatrice Hammar (producent, översättare), Tina samt undertecknad.

Verkligheten
öppnar för höstsäsongen med utstälningen "Solen" av Matts Leiderstam.
Matts Leiderstam har sedan början av 1990-talet i sin konstnärliga praxis kopplat konsthistoria med olika samtidsfrågor. I utställning "Solen" tar Leiderstam sin utgångspunkt i ett skönhetsideal som har sitt ursprung i den franske 1600-talskonstnären Claude Lorrains landskapsskildringar. En modell som i 1700-talets England förvandlades till blick för att brukas av turister på jakt efter det pittoreska landskapet. I utställningen på Verkligheten visas två verk, fotografier av en utsikt från den amerikanska militärakademin West Point och en installation gjord efter "Landskap med Rebecka som tar avsked av sin fader", 1640-41 av Claude Lorrain.

Verkligheten invigde även sin gårdslokal med utställning av Tryggve Lundberg, bar, dans och konsert med Sara Lunden (se bild).

Christofer

Inga kommentarer: