19 november 2006

Yen Tu - Halong Bay

Lördag den 18 november
För fjärde gången kämpade jag mig upp för Yen Tu.
Buddhas födelseplats här i Viet Nam.
Ett berg som alla vietnameser, någon gång under sitt liv måste bestiga, för att på toppen, av detta 1068 meter höga berg, möta Buddha.

Vandringen tar mellan 3-5 timmar, beroende på hur varmt det är. November är tack och lov en perfekt månad att långsamt gå uppför stentrapporna och stenstigarna som aldrig vill ta slut.

Väl uppe på toppen köper man några rökelser, tänder dessa och ber en stilla bön om någonting privat, samlar kraft för att ta sig ner igen. En inte alltför lätt vandring. Den här gången var lite annorlunda än tidigare; man har låtit ta bort Buddha-statyerna och klockorna för att ge plats åt en liten Pagoda. Den är under byggnation och beräknas vara klar någon gång under våren.

Den benvärk man drar på sig bör betraktas som närmast skadlig! Att gå i en trappa inom fem dagar efter att man bestigit Yen Tu, är i stort sett en omöjlighet. En fruktansvärd träningsvärk drabbar de flesta; även vietnameser. Men handen på hjärtat: Det är värt det!

Själv brukar jag bota smärtan genom att åka vidare till Ha Long Bay efter bestigningen. Ett par timmar i bil och man möts av ett underbart - World Heritage - landskap. I havet!

Ni som inte redan känner till hur Ha Long Bay ser ut, kan hyra senaste Star Wars filmen eller den fransk-vietnamesiska produktionen av Anh Hung Tran; The Vertical Ray of the Sun, så får ni en glimt av vad som möter en.

Söndag den 19 november

Tack vare vietnamesiska vänner så tillbringas söndagen på en träbåt. Ut i en underbar arkipelag; masserandes stela vader och lår.

Bergstopparna; som sticker upp ur havet, likt en sjunkande drake, ligger delvis täckt av dimma. Det småregnar och det är en dramatisk förpackning. Vi stannar bla till vid en av de flyttande byar för att se hur man berdiver fisk- och skaldjursodling.

En sen lunch på en av alla flottarna; skaldjur och fisk direkt från havet.

Christofer

Inga kommentarer: