11 november 2005

En vecka i början av november.










Workshopen Kroppen som ljud - tillsammans med ett 10-tal studenter från KHS - blev en intressant historia.
Vi startade i måndags med att besöka Ekofria- och Efterklangs rummen på Norrlands Universitetsjukhus.
Lennart Tunemalm, som var med och skapade rummen på 1970-talet, introducerade oss i dessa. Hur låter tystnad? Var en av rubrikerna inför mötet.

På eftermiddagen träffade vi docent Kjell Karp på Klinisk fysiologi som demonstrerade ultraljud för oss och vilken information man får när man gör en EK Kardiografi.
Jag fick agera patient och med hjälp av en avancerad utrustning kunde vi få bekräftat att mitt hjärta fortfarande slår. Jag är ingen topp-idrottsman, men det finns hopp om fortsatt liv!

Workshopen fortsatte, på onsdagen, med ett studiebesök på Klinisk Neurofysiologiskt Lab där vi lyssnade till hur våra muskler arbetar och reagerar.
Undersökningen inledes med en mätning av nervledningshastigheter. Alexandra Salen fäste små elektroder på Helena Morlands - årskurs fem på KHS - hud för att fånga upp svaga elektriska signaler från nerver och muskler. Nerverna stimulerades sedan med strömstötar. Obehagligt men effektivt!
Genom en tunn nålelektrod, som stacks in i en muskel, kunde vi höra olika brusande ljud.

Efter lunch fick vi en föreläsning av foniatern Katarina Olofsson på Logopeden som berättade för oss hur våra stämband fungerar. Hur man undersöker stämbandssjukdomar, hur dessa ser ut nere i halsen och hur man behandlar dessa. Vi fick också svar på frågorna varför människor blir hesa, hur puberteten påverkar oss och hur man opererar en man som vill bli kvinna och en kvinna som vill bli man.

På torsdags morgon besökte vi Midgårdskolan, i Umeå, och fick en genomgång av deras stora scenrum. Ett mycket raffinerat rum där man på teknisk väg skapar olika akustiska rum.

Medans Tina satt på flyget mot Saigon, under torsdag eftermiddag, så höll jag en föreläsning på Umeå Konstskola om begreppet tid.
En presentation av konstnärerna Tehching Hsieh, On Kawara och Roman Opalka samt munkrepubliken Mount Athos i Grekland.

Rally. Mats Ulander Motorsport. Tillsammans med Mats så planerade vi vinterns Rally-säsong, under torsdagkvällen. DM börjar preliminärt den 7 januari 2006, med en tävling i Morjärv, Norrbotten.
Vi står på startlinjen!

Idag, fredag, har jag tagit över Tinas jobb tillsammans med personalen på Botniabanans kontor i Umeå. Vi har tillsammans fortsatt arbetet med att öva in talstycket 250 km/h för solist och kör som ska framföras i samband med en Rallar-fest den 8 december på REX i Umeå.

Veckans höjdpunkt är dock att jag och Tina har fått Umeå kommuns bildkonststipendium!
Detta delas ut på Galleri Stefan Andersson, Umeå, imorgon och undertecknad kommer att finnas på plats!

Nästa vecka väntar en workshop på Umeå Konstskola under temat Performance Art. Ett stort konstnärligt begrepp som under några dagar ska analyseras tillsammans med eleverna.
Workshopen avslutas med föreställningen Svalla 05 på torsdag kväll.

Christofer

Inga kommentarer: