05 december 2007

Spiritualistisk Seansandakt & Marnie Weber

Helkväll i konstens tecken på NorrlandsOperan!

Spiritualistisk Seansandakt
kl 19.00 i B-salen. Under 90 min förmedlar Birgitta Tholander, med karismatisk utstrålning och energi, kontakter till publiken från ¨andra sidan¨. Detta är för de ovana en förvirrande och fantastisk upplevelse.

Birgitta Tholander, född 1958. Bor och verkar som konstnär och spiritualistiskt medium i Stockholm. Tholanders konstnärliga arbete baserar sig på performance, installationer och fotografi. Hon använder sig av ett okonventionellt och ett konstnärligt ännu okodat språk för sitt uttryck. I sina performances arbetar hon i sin roll som medium, som hon också gör professionellt, i icke konstnärliga sammanhang.

I Vita kuben har Marnie Weber vernissage.

Marnie Weber, född 1959 i Bridgeport Connecticut. Bor och arbetar som konstnär i
Los Angeles. Weber gestaltar fiktiva berättelser, ofta till och med Fantasy-lika äventyr. Som uttrycksform använder hon sig av videoproduktioner, collage och skulpturala installationer. Webers produktion är en kombination av konstnärens egen mytologi och hennes imaginära overkliga väsen. Dessa tar sig formen av människo- och djurlika väsen vars karaktärer alltid är kvinnliga. Hon skapar således en egen värld, som man kan likna vid ett slags Marnie i Underlandet.
Intrigen i Marnie Webers olika berättelser handlar om passion, kamp eller förvandling. Med humor och empati ger hon charm åt lives tyngre sidor där teman kan vara födelse, död, sexualitet och rädslor av olika slag.

Hennes senaste verk, filminstallationen A Western Song som hon också kommer att visa här i Vita kuben, handlar om The Spirit Girls. En historia om ett kvinnligt rockband som tragiskt omkommer och återuppstår för att framföra sitt feministiska budskap. Detta verk har inspirerats av den Amerikanska Spiritualistiska Rörelsen runt 1850-talet som faktiskt var krediterade som de första officiella kvinnliga aktörerna i USA. Omgivningen i The Spirit Girls resa är ett surrealistiskt westernlandskap. Detta landskap bebos av underliga figurer i sanslösa dräkter. Den förtätade stämningen avslöjar en barnslig värld av underverk med subtila och perversa undertoner.

Tina

Inga kommentarer: