12 oktober 2007

Pers planet

En helkväll i dansens tecken på NorrlandsOperan när Skånes Dansteater gästspelar. Titeln för kvällen är Pers planet och är en hyllning till koreografen och dansaren Per Jonsson (1956-1998).

Per Jonsson är en centralgestalt inom svenskt dansliv. Han kunde trollbinda en publik som inte tittade på dans i övrigt. Han skapade verk av vitt skilda slag – från små snabba solon för honom själv till stora verk som Den elfte gryningen med både dansare och sångare.

På NorrlandsOperan får vi i akt 1 ta del av Ayas öga, ett beställningsverk från 1992 för Kungliga Baletten. Ett möte med en nordiskt trolsk miljö befolkad av väsen som Kärrfrun, som kunde dra ner människorna i myren. Dansare är: Anette Jellne, Vidar Maggason, Peder Nilsson, Rumiko Otsuka, Jonas Svensson, Armando Wallentin, Katarina Wallmo och Lidia Wos.

"Jag har svårt för vardagsrealism i teater och dans, jag kan inte andas då. Konst skall ha ett andligt mål, vara som en sträng mellan jord och himmel."


Akt två är Rivers of Mercury från 1998. I en aldrig upphörande flod av pulserande energi och livskraft flyter dansarna likt lava över scenen. Rivers of Mercury blev Per Jonssons sista verk. Underbart!
Dansare: Sarah Bellugi-Klima, Patrick Bragdell, Anette Jellne, Nathalie Nad-Abonji, Peder Nilsson, Belinda Nusser, Melody Putu och Armando Wallentin.

"Om dansen inte sjunger så är den ingenting."

Musik stod Sven-David Sandström (Ayas öga) och Lars Åkerlund (Rivers of Mercury) för.

Christofer

Inga kommentarer: