27 februari 2009

Stable

Stable, en poetisk konstfilm av den brittiska konstnären Kathleen Herbert.

Kathleen Herbert använder sig av dokumentärfilmsmediet för att ställa frågor om olika platsers historiska och nutida betydelse. I sin super-16mm-film Stable låter hon en grupp hästar inta en katedral.

Stable producerades under ett konstnärligt residens vid Gloucester Cathedral i Storbritannien 2006–2007. Under en kväll och en natt filmade Kathleen Herbert en grupp hästar som på ett mycket poetiskt vis gjorde sig hemmastadda i den ståtliga katedralen. I filmen kan vi följa bilderna och ljuden av kropparna som fyller denna historiskt och symboliskt mättade byggnad med en ny kraft.

Verket är inspirerat av en kommentar som Herbert hörde från en katedralguide: En kort period under det brittiska samväldet, använde puritanska trupper katedralen som ett stall för sina hästar.

Med hjälp av den färdiga filmen kan vi nu ställa oss frågor om var gränserna går mellan fakta och fiktion, myt och sanning. Att kyrkoherden upplåtit nycklarna till filmteamet med sina hästar, är uppseendeväckande i sig. Och mer om detta kommer vi att kunna höra när Kathleen Herbert samtalar med Eve Carpenter, forskare och curator, innan vernissagen på torsdag. (Eve Carpenter var involverad i Stable-projektet och är just i år stationerad vid HUMlab, Umeå universtet.)

Utställningen i Vita kuben pågår fram till 27 mars.

Tina

12 februari 2009

Market

Ikväll drog årets konstmässa Market på Fredsgatan 12, Stockholm, igång.

Undertecknad var där för att arbeta i Galleri Andersson Sandströms monter. Eller rättare sagt: i en alldeles egen monter för att presentera - och sälja - den belgiske konstnären Wim Delvoyes konstverk You can tell it’s not Mattel.

Affärerna har gått strålande!

Christofer

Läs även andra bloggares åsikter om , ,