30 november 2008

Cat Ba

Med bilderna av den tragiska branden fortfarande på näthinnan blev det en heldag på båt i Ha Long Bay. Få ställen i världen kan sluka en så fullkomligt.

Christofer

Cháy Nhà!

Min kära vän Mr. Tung, som driver Phong Lan Hotel och Cat Ba Ventures i Ha Long Bay, ville bjuda på skaldjursmiddag ute på en av alla flytande restauranger som omgärdar Cat Ba City.
Ett helt fantastiskt bord dukades upp och precis när sista krabban var rensad skrek någon förtvivlat:

- Cháy Nhà!
(Det brinner!)

Någonting hade gått snett i köket. På några minuter var restaurangen närmast den vi satt på helt övertänd och med tanke på att varje flotte i viken har ett 10-tal gastuber ombord, blev det minst sagt stressigt att ta sig därifrån. Små jollar kom från alla håll för att undsätta besökare och personal.

Tack och lov kom ingen till skada, men av den övertända restaurangen, tillika hem för en hel familj, fanns ingenting kvar efter 20 minuter. Ingenting annat än sorg. En hel tillvaro försvann på några minuter. Fruktansvärt.

Christofer

26 november 2008

20 november 2008

Good Morning Korea Good Morning Vietnam

Vietnam Fine Arts Museum bjöd in till vernissage idag. Utställningen Good Morning Korea Good Morning Vietnam är en samlingsutställning med Koreanska och Vietnamesiska konstnärer - vad annars!

Tyvärr, var det en väldigt tråkig tillställning med en hängning som slår det mesta. Ett femtiotal konstverk fick trängas på en väggyta som knappt hade plats för en Darttavla.

Utställningens behållning var - inte helt oväntat - Mrs. Dang Thi Khue. En kär gammal vän som fortsätter att utveckla sina installationer på ett alldeles personligt sätt.

Christofer

19 november 2008

Restore Hope

Utställningen Restore Hope, producerad av Riksutställningar, ger gömda kvinnor som lever utan rättigheter en röst.

Selda Asal, högaktuell och intressant samtidskonstnär från Turkiet, presenteras i Vita kuben samt i ett helt nytt utställningsformat – en släpvagn som möter publiken i det offentliga rummet. I Umeå kommer den att placeras i närheten av Sagateatern runt datumen 4 och 5 december. Då visas Riksteaterns föreställning Mot väggen som tillsammans med utställningen ingår i EU-projektet Home not Home.

Under samma period kan publiken stifta närmare bekantskap med konstnärens verksamhet i Vita kuben.

Restore Hope lyfter fram starka livsberättelser av turkiska och svenska kvinnor som tvingats leva gömda på grund av våld, hot och trakasserier. För Selda Asal har detta inget att göra med nationsgränser, utan förekommer i alla kulturer, klasser och sociala sammanhang.

Home not Home är det svenska bidraget till det europeiska året för interkulturell dialog. Projektet är ett konstnärligt samarbete och utbyte mellan Sverige och Turkiet, där Riksutställningar, Riksteatern, produktions- och resurscentret Intercult, festival- och seminarieorganisationen Re:Orient och kommunikationsbyrån Sprong ingår.

Ett samarbete mellan Umeå Teaterförening, Umeå kultur och Vita kuben.

Utställningen öppnar kl 19.00 torsdag den 20 november och pågår fram till och med den 18 december.

Tina

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Neo 2011

Varje år annordnas en utställning med konstverk gjorda av lärarna vid Vietnam University of Fine Arts. Den stora skillnaden i år är att ledningen på Akademin satt en åldersgräns; inga lärare över 40 år fick delta i årets upplaga. Ett initiativ som synbart uppskattades mycket, speciellt bland studenterna vid Akademin.

Utställningen Neo 2011Viet Art Center på 42 Yet Kieu öppnade den 19 november och pågår i två veckor framöver.

Christofer

Ngay Nha Giao Viet Nam

Den 20 november är lärarnas dag i Vietnam - Teachers day - men i år tjuvstartade man på Vietnam University of Fine Arts. Redan den 18 dukades buffén upp och PA anläggningen dammades av!

Christofer

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

16 november 2008

Trafiken i Ha Noi


Alla påstår att trafiken i Ha Noi är så extremt kaotisk. Jag förstår inte!

Christofer

Läs även andra bloggares åsikter om ,

15 november 2008

Tillbaka i Ha Noi

Nästan enligt tidtabell landade Thai Airways på Noi Bai International Airport i Ha Noi imorse.

Christofer

08 november 2008

03 november 2008

Les Archives, Betwixt och Zidane

En helt fantastisk utställning - Night in August - signerad Christian Boltanski såg jag 1998 på Taidehalli i Helsingfors. Redan i entrén mötte man hans konst genom den tunga lukten från skitiga överrockar som spridit sig genom hela museet. Komplext, närvarande och angeläget. Utställningen tillhör fortfarande en av mina starkaste konstupplevelser.

Sedan snart två månader tillbaka har Boltanskis utställning Les Archives pågått på Magasin 3 i Stockholm. Mina förväntningarna var höga, men tyvärr försvann dessa i Boltanskis halvhjärtade försök att åstadkomma den närvaro som är så signifikativt för hans verk. Den mentala och fysiska närvaron, som jag tidigare upplevt, hade bytts ut mot mekaniska konstverk som saknade närvaro. Visst. Hjärtljud; men räcker det?

I detta konstverk av Boltanski är det bland annat besökarna själva som bidrar genom att donera sina hjärtslag. Med start i Stockholm upprättar han ett arkiv över hjärtljud som ska få sin hemvist på en egen ö i Japan.

"...att bevara hela sig själv, registrera alla ögonblick i våra liv, alla objekt som har omgivit oss, allt vi sagt och allt som sagts runt omkring oss, det är mitt mål."
Christian Boltanski

Betwixt. Samlingsutställning med sju konstnärer där Sofia Hultén - återigen - är den klart största behållningen. Varje gång jag stöter på hennes videoverk är man fast!

Zidane - A 21st Century Portrait. Douglas Gordon och Philippe Parreno har tillsammans gjort ett alldeles strålande porträtt av fotbollsspelaren Zinédine Zidane. Genom 17 kameror får vi följa Zidane under matchen, mellan hans dåvarande lag, Real Madrid och Villareal den 23 april 2005.

Utställningarna på Magasin 3 pågår fram till den 14 december.

Christofer

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Spirande vita nätter

Under hösten ställer Bonniers konsthall ut kinesisk samtidskonst. Utställningen Spirande vita nätter är curerad av Zhang Wei och presenterar 17 kinesiska konstnärer. Visst finns det några intressanta verk, men världen känns ganska krympt ibland.

Värt besöket är Cao Fei Utopia Factory, från 2006, som skildrar livet för några unga fabriksarbetare i Pearl River Delta-området i södra Kina och konstnären Kan Xuan videoverk 100 Times, Protected by colors, Looking Looking Looking for och Love.

Utställningen pågår fram till 21 december.

Christofer

Läs även andra bloggares åsikter om , ,