29 september 2008

LFA

Den årliga LFA-workshopen är igång!

Denna gång träffas vi i Malmö för att under en vecka navigera oss fram i LFA.
Sedan 2002 har Konsthögskolan ett Sida finansierat lärare- och studentutbytet med Vietnam University of Fine Arts (fd Hanoi University of Fine Arts). Varje år träffas alla aktörer inom detta kulturutbyte - film, dans, opera, litteratur, musik - för att rapportera, utvärdera och planera respektive aktivitet. I vanlig ordning håller Maria Holmqvist och Patrick Stahl i tyglarna för workshopen.

Christofer

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

15 september 2008

Rallydebut!

"Ingen av er är klok! Lycka till och kom ihåg ränteläget"

Så löd det sms som Tina skickade till mig en timme innan första start på Racingspecialen som Vännäs Motorklubb arrangerade, söndag den 14 september, på Liljaskolan i Vännäs.

Nej, det var inte klok! Att Krister överhuvudtaget övervägde att låna ut sin Golf III 2,0 GTI 16v Etanol till mig. Att jag dessutom inte hade mer förstånd än att tacksamt avböja och därmed undvika att bli till allmänt åtlöje var ännu oklokare.

Reglerna i Racingspecial är enkla: Tre varv runt en 1,5 km lång bana. Bästa tid vinner och man tävlar i olika klasser, beroende på vilken bil man försöker styra.

Att jag överhuvudtaget tog mig över startlinjen, utan att få ett kärringstopp, var en personlig triumf. Jag hade kört Golfen några hundra meter innan första start för att få en snabb instruktion av Krister om vilket varvtal man måste ha vid start, hur växlarna ligger (sekventiell växellåda), bromspunkter och körlinje. Sedan var det dags!

Första vändan var bland det mest hysteriska jag upplevt! Med en puls på strax under 400 var bara att ge sig iväg. Gasa, gasa lite till och bromsa för kung och fosterland, växla utan att veta varför, ratta och styra utan att ha minsta kontroll, försöka andas, krampa och ha ångest. Men, så djävla roligt. Helt hysteriskt kul! Och svårt.

En timmes väntan och sedan var det dags för andra försöket. Jag försökte köra mycket mer kontrollerat denna vända efter att han analyserat alla fel och misstag från första vändan. Det gick något bättre. Jag bättrade min tid med en sekund och paniken var inte lika påtaglig när väl startflaggan lyfte. Tredje vändan gick ännu lite bättre - trots att tiden blev sämre - men jag började förstå vad det innebär att "köra Rallybil". (Jag lovade mig själv att aldrig mer klaga på chauffören efter detta!)

En sanslöst rolig dag!
Tusen tack Krister
för att du inte är riktigt klok som lånar ut bilen till en annan galning. Det är tur att det är alldeles för dyrt och att ränteläget är högt, annars hade det redan stått en Rallybil på Haga.

Christofer

PS: Hur gick det då i tävlingen? Gå in på Vännäs Motorklubbs hemsida och läs.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

13 september 2008

Krikis


Lördag den 13 september kl 17.32.

11 september 2008

The Promise

Idag drog Vita Kuben igång höstsäsongen med en utställning av Lars Cuzner.

The Promise är filmen som försöker vara en hemsida. En självhjälpsvideo och samtidigt ett insamlingsprogram. Ett verktyg där medlen avbryter varandra. Funktionerna hör ihop men kopplingen försvinner i formen. Där, och just där, hittar verket sin mening; i förvirringen över skillnaden mellan godhet och självgodhet. I The Promise är handlingen ett sms, ett sms som kan ändra eller förstärka hur du känner om dig själv och andra.

Lars Cuzner föddes 1974 i Södertälje och har studerat vid Emily Carr of Art and Design i Vancouver, Canada. I dag är han bosatt och verksam i Umeå. Cuzners konst är ofta politisk och samhällskritisk. Inte sällan involverar den också besökaren och får denne att aktivt bli en del av verket.

Utställningen pågår fram till och med 9 oktober.

Tina

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

01 september 2008

Taggsvamp & Borkan

Den årliga "plocka-taggsvamp-helgen" i Dikanäs med utflykt till Borkan.

C.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Jag har placerat min blogg i Umeå på bloggkartan.se