31 december 2007

Gott Nytt År!

"I wish to see my family in 2008."


Tina & Christofer

30 december 2007

InSIGHT Out!

Söndagkväll den 30 december. Stor festival - InSIGHT Out! - på gården framför vårt hotel.

Sedan 2006 har 271 barn och ungdomar från områden runt Khao Lak som drabbades av Tsunamikatastrofen 2004 deltagit i olika workshops och tillsammans utbytt erfarenheter och tankar. Dessa olika workshops presenterades ikväll i form av bland annat en stor fotoutställning med starka bilder, konsert, mat och dans.

En fin folkfest med stöd av UNICEF, Grassroots Human Rights och Duang Prateep Foundation.

"InSIGHT Out! opens a window of creativity for children and teenagers to explore their unique identity, strengthen their self-respect and celebrate culture diversity. With their open hearts and imaginations, the children are building bridges between their different communities."


T & C

Similan Island

Heldags snorklings utflykt till Similan Island.

Tyvärr blåste det för mycket så vi snorklare fick nöja oss med korallreven längs en av öarna medans dykarna fick åka runt med "vår" båt till olika dykställen!

Tina och Christofer

29 december 2007

Sparka skiten ur...

Super Fight Thai Boxning.
Friday 28 December 2007. Real Fight Boxing at Khao Lak Boxing Stadium.

Tina och Christofer

27 december 2007

Surin Island

En heldagsutflykt till Surin Islands. En ögrupp i Andamansjön bestående av fem öar, i norra delen av Thailands västkust. Öarna ligger på gränsen till Burma. De fem öarna är Koh Surin Neua, Koh Surin Tai, Koh Ri, Koh Kai, och Koh Klang och har massor av lugna vikar med fantastiska koraller.

Underbar snorkling!


Tina och Christofer

26 december 2007

Khao Lak 26 december 2007

Tankarna går till offren för Tsumaminkatastrofen för tre år sedan.

T & C

25 december 2007

22 december - 6 januari

Semester - två veckor i Khao Lak, Thailand!

Tina och Christofer

15 december 2007

Ha Noi

Lördag den 15 december 2007. Från och med idag måste alla bära hjälm i Vietnam när man kör eller åker motorcykel.

Dags att åka hem!

Christofer

13 december 2007

Does Gender Matter?

Igår var det offentlig presentation av projektet Does Gender Matter? som vi drivit under 2007, inom ramen för det Sida finansierade utbytet mellan Konsthögskolan, Umeå universitet och Hanoi University of Fine Arts (HUFA).

En 98-sidig publikation - det första dokumentet som blivit publicerat i Vietnam, utifrån ett gender perspektiv - presenterades. Kvällen avslutades med en screening av fyra video verk skapade av studenter från årskurs fyra på HUFA. Detta var dem först videoverken som skapats av studenter på HUFA.

Idag följer vi upp gårdagen med ett seminarium kring Does Gender Matter?.

Läs mer om projektet.

Christofer

10 december 2007

Vietnam - Thailand

Idag öppnade utställningen 6th Vietnam - Thailand Contemporary Art Exhibition på Hanoi University of Fine Arts.

För sjätte gången annordnar konstakademierna Hanoi University of Fine Arts, Hue College of Arts, HoChiMinh City University of Fine Arts, Chiang Mai University, Burapha University och Mahasarakham University en utställning tillsammans. En imponerande samling konstverk, skapade av 125 lektorer och professorer från akademierna i Vietnam och Thailand.

Utställningen på 42 Yet Kieu pågår fram till mitten av december.

Christofer

09 december 2007

Chua Bo Da

Lördagen blev en stilla och fin dagsutflyk med studenter och lärare på Hanoi University of Fine Arts till Chua Bo Da, 40 km utanför Hanoi. En 300 år gammal Pagod med bland annat ett underbart bibliotek bestående av över 2000 stycken träsnitt. Religösa texter och bilder skapade med fantastisk precision.

På vägen tillbaka till Hanoi stannade vi för lunch på restaurangen Tuan De (fritt översatt till svenska; Get Johan). Som namnet berättar så serverades utelsutande get. Till förrätt en kall getblodsoppa, följt av get i alla tänkbara former.

Det stora samtalsämnet i Vietnam är annars det pågående 24:e SeaGames 2007 (Southeast Asian Games) i Nakhon Ratchasima, Thailand, med bland annat grenar som Sepak Takraw, Muaythai, Pencak Silat, Dans och Traditionel Båtrodd på tablån.
När det återstår 6 dagar ligger Vietnam på en klar andraplats i medaljligan - efter värdlandet.

Christofer

05 december 2007

Spiritualistisk Seansandakt & Marnie Weber

Helkväll i konstens tecken på NorrlandsOperan!

Spiritualistisk Seansandakt
kl 19.00 i B-salen. Under 90 min förmedlar Birgitta Tholander, med karismatisk utstrålning och energi, kontakter till publiken från ¨andra sidan¨. Detta är för de ovana en förvirrande och fantastisk upplevelse.

Birgitta Tholander, född 1958. Bor och verkar som konstnär och spiritualistiskt medium i Stockholm. Tholanders konstnärliga arbete baserar sig på performance, installationer och fotografi. Hon använder sig av ett okonventionellt och ett konstnärligt ännu okodat språk för sitt uttryck. I sina performances arbetar hon i sin roll som medium, som hon också gör professionellt, i icke konstnärliga sammanhang.

I Vita kuben har Marnie Weber vernissage.

Marnie Weber, född 1959 i Bridgeport Connecticut. Bor och arbetar som konstnär i
Los Angeles. Weber gestaltar fiktiva berättelser, ofta till och med Fantasy-lika äventyr. Som uttrycksform använder hon sig av videoproduktioner, collage och skulpturala installationer. Webers produktion är en kombination av konstnärens egen mytologi och hennes imaginära overkliga väsen. Dessa tar sig formen av människo- och djurlika väsen vars karaktärer alltid är kvinnliga. Hon skapar således en egen värld, som man kan likna vid ett slags Marnie i Underlandet.
Intrigen i Marnie Webers olika berättelser handlar om passion, kamp eller förvandling. Med humor och empati ger hon charm åt lives tyngre sidor där teman kan vara födelse, död, sexualitet och rädslor av olika slag.

Hennes senaste verk, filminstallationen A Western Song som hon också kommer att visa här i Vita kuben, handlar om The Spirit Girls. En historia om ett kvinnligt rockband som tragiskt omkommer och återuppstår för att framföra sitt feministiska budskap. Detta verk har inspirerats av den Amerikanska Spiritualistiska Rörelsen runt 1850-talet som faktiskt var krediterade som de första officiella kvinnliga aktörerna i USA. Omgivningen i The Spirit Girls resa är ett surrealistiskt westernlandskap. Detta landskap bebos av underliga figurer i sanslösa dräkter. Den förtätade stämningen avslöjar en barnslig värld av underverk med subtila och perversa undertoner.

Tina