28 april 2007

Ha Noi

Dags att åka hem!

Christofer

27 april 2007

Sculpture Symposium - Hai Phong

Imorgon - 28 april - öppnar The First International Sculpture Symposium i Hai Phong.

Totalt har 43 skulptörer, varav 17 internationella, under fyra veckor borrat, slipat och huggit fram marmor skulpturer, för att placera dessa i en park i resortet Do Son, två mil utanför Hai Phong.

Symposiet är delvis finansierat av Swedish-Vietnamese Fund for the promotion of Culture.

Christofer

24 april 2007

Ålidhem

Konsthögskolan ska, i samarbete med Umeå kommun, genomföra en konstnärlig miljögestaltning stadsdelen Ålidhem i Umeå.

I juni valde kommunfullmäktige att reservera en miljon kronor till offentlig konstnärlig miljögestaltning i bostadsområdet Ålidhem. Nu börjar arbetet ta form. Kommunen har bildat en gestaltningsgrupp där stadsarkitekten, parkchefen och konstintendenten ingår. Kommunstyrelsens arbetsutskott har gett klartecken till att dra igång arbetet och nu ska ett samarbetsavtal skrivas mellan Umeå kommun och Konsthögskolan. Därefter ska studenter från Konsthögskolan börja arbetet med att ta fram konstnärliga förslag på hur området kan utsmyckas och snyggas upp.
Ålidhem är en del av det så kallade "miljonprogrammet", ett bostadsbyggande som sällan utrustades med konstnärliga inslag och passande gestaltning när de byggdes på 1960- och 1970-talen.

Områdets brister har fått kommunens politiker att reagera. Alla partier i fullmäktige är helt överens om att området kan snyggas upp. Politikerna tycker att vägen till ett attraktivare Ålidhem går via ett nyskapande samarbete med Konsthögskolan, som funnits i Umeå i tjugo år.

Torsdag den 26 april kl 19.00 föreläser fd. stadsarkitekten Hans Åkerlind i Filmsalen på Ålidhems Ungdomsgård om Ålidhems tillkomst. Därefter följer ett samtal om Ålidhem.

Christofer

22 april 2007

Cat Ba

Söndag den 22 april 2007.

Christofer

Husvagn

Missa inte MADEs husvagn! Vi ger smakprov ur programmet och skapar händelser tillsammans med flera av Umeås unga kulturella bärare.

Strömpilen, 5 april kl 13-16
Rådhustorget, 20 april kl 15-18
Ersboda Folkets Hus, 29 april kl 11-15
Campus Umeå universitet, 30 april kl 18-22
Apberget, Rådhusesplanaden, 1 maj kl 11-14
Apberget, Rådhusesplanaden, 5 maj kl 11-14, kl 20-23

Under festivalen parkerar husvagnen utanför NorrlandsOperan.

18 april 2007

Förtroende

Tredje delen av MADE-festivalens seminarieserien Tillsammans ut i det okända, går av stapeln på Folkets Musik (Västra Strandvägen 7) - idag - 18 april kl. 19.00.

Temat för kvällen är Förtroende.

Tina

16 april 2007

Sapa och Bac Ha

En fantastisk helg i den gamla franska resorten Sapa - Vietnams högst belägna stad - och en utflykt till söndagsmarknaden i Bac Ha.

Sapa, kallas även Above the Clouds. En före detta fransk militär utpost som erbjuder några av Vietnams mest färggranna upplevelser. Utsikten från ballkongen på Bamboo Hotel är närmast obeskrivlig. Vietnams högsta berg Fan Si Pan (3 143 m) bildar en fond och i förgrunden gröna dalgångar med terrasser av risfält. I och runt Sapa bor en mångfald av etniska minoriteter, där H'mong och Dao är de vanligaste.

Söndagsmarknaden i Bac Ha är en av de färgstarkaste marknaderna i Vietnam. Varje helg samlas här 1000-tals människor för att sälja och köpa sina varor, tyger, djur och verktyg.

Trots att området i och runt Sapa är översållat av turism får man en stark och genuin känsla av Vietnams nordvästra högland; människorna som lever här och den sagolikt vackra naturen.

Christofer

LARM - From mouth cavity to laptop

Dubbel-CDn LARM - From mouth cavity to laptop med tillhörande booklet ges ut på skivbolaget Kning Disk. Dubbel-CDn Ingår även i LARMs bok Från munhåla till laptop: ljud i nordisk konst.
Totalt 24 spår som spänner över mer än 60 år, med både tidigare outgivet material och nya stycken av bla Lisa Jeannin, Ruth Bakke, Hertta Lussu Ässä och Kukkiva Poliisi, Ebba Moi och Anna Carin Hedberg, Annika Ström och Christina Eriksson-Fredriksson.

LARM - From mouth cavity to laptop släpptes den 13 april.

10 april 2007

Bang i Vita Kuben

Lars Bang Larsen, född 1972 i Silkeborg Danmark. Bor och arbetar i Frankfurt som frilanscurator och konstkritiker. De utställningar han arrangerat karaktäriseras av en total "här och nu-upplevelse". Om möjlighet finns inkluderas aktioner, debatter etc. för att ge besökarna ett vernissage varje dag under utställningarna. En demokratisk idé som involverar alla som klarar av detta. När han skriver texter om olika teman eller konstnärer arbetar han på ett sätt som påminner om undersökande journalistik. Han deltar, inte bara betraktar.

För Vita Kuben gör han en kombination av att vara konstnär/curator och behåller en del av sin yrkesintegritet. Lars har bl.a valt ut några konstnärers verk som han helt brutalt förbättrat, han har i ett verk kombinerat två av konstvärldens giganter på ett effektivt sätt.

I Ad Reinhardts ser vi ett underexponerat scan av Hilma af Klint, kan det bli mer tydligt! Två veteraner inom abstrakt måleri i samma övernaturliga dimma. Eller som i Untitled (Bruce the Almighty)s en videoinstallation. Vi vet alla att Bruce Nauman skriker ut, kräver uppmärksamhet och är påträngande i sin närvaro, som också det nu klassiska uttryck som han och hans generationskollegor Keith Sonnier, Barry Flanagan med flera, under det sena 60-talet flitigt använde sLet it all hang outs. Är det inte likadant med Jim Carreys rollfigur i filmen med samma namn Bruce the Almighty. Att låta det hänga ute är också precis vad som sker i Vita Kuben. Här finns också ett totalt egenproducerat verk Phase Space (One degree of freedom)s en manipulerad biljett/resplan för en flygresa. Är inte just detta verk kärnan i vad som samtliga konstnärer borde ägna sig åt, att ta risker för att framsteg ska vara möjliga.

Lars Bang Larsen har verkligen gjort en stor och innehållsrik utställning här i detta begränsade utrymme. Man kan också se utställningen som en diskussion om medlande, förlikning och att släppa kontrollen. Att skänka tillit och att försöka synkronisera olika sorters positioner också nu här, där konstnärer är curators och i detta fallet en curator är konstnär. Lars har också fullföljt en idé av aktivisten och den militante hippien Abbie Hoffman, som aldrig blev fullbordat förrän nu, här i Umeå. Some Props Useds En aktion/installation som planerades för amerikanska städer och förhållanden. Ett revolutionärt arbete som mer för tankarna till tecknad film eller slapstick. Att droppa bananskal på gator och torg för att oskadliggöra onda robotar som inte kan ta sig upp på egen hand. Citat som följer: Never forget that ours is the battle against a machine not against people. However, if people behave like machines, treat them as such. If a machine slips on a banana peel we all laugh. If a person slips on a banana peel we help him off the ground. Our job is to line the streets of the country with banana peels.s(from Abbie Hoffman, Revolution for the hell of it, p.161 (1967-1970).

Armed love hur intressant är inte den slogan. Långt ifrån det mer tama Keep on truckin` som hade så mycket mer genomslagskraft.

Utställningen pågår till och med den 6 maj.

Tina

09 april 2007

Skön söndag

Efter en hektisk vecka i Ha Noi med start-up på årets projekt "Does Gender Matter?", diverse möten och fixande blev det en skön söndag med fiskespö i handen.

Ho Cau Ca, en bit utanför Ha Noi, erbjöd ett litet bambuhus, några metspön och en härlig lunch!

Christofer

Konsthögskolans blogg kan ni följa projektet "Does Gender Matter?"

03 april 2007

Uthållighet

Hur uthålliga är artisterna eller vi i publiken?

Det är inledningsfrågan när del två i MADE-festivalens seminarieserie "Tillsammans ut i det okända" går av stapeln på Bildmuseet kl 19.00 den 4 april.

Rubriken är "Uthållighet" och som samtalsledare är Per Nilsson, filosof vid Konsthögskolan i Umeå.

Tina

01 april 2007

"Does Gender Matter?" i Ha Noi

Tillbaka i Ha Noi för att under april jobba tillsammans med Anna Rådström, konstvetenskapen Umeå universitet, med projektet "Does Gender Matter?" på Hanoi University of Fine Arts.

The aim is to initiate the “thinking of gender” as an essential tool in the analysis of art and every day life.


Imorgon börjar arbetet och fram till dess ska jag njuta av den härliga vårvärme som sköljer över Ha Noi.

Christofer