20 mars 2007

Projekt Ålidhem 2007

Föreläsningar och information om Projekt Ålidhem 2007 i Filmsalen Ålidhems Ungdomsgård torsdag den 22 mars kl 19.00.

- Ingo Vetter, professor vid Konsthögskolan, hälsar välkommen och presenterar Projekt Ålidhem 2007.
- Klara Eriksson, Ålidhems intresseförening presenterar deras verksamhet.
- Tom van Gestel, konstnärlig ledare SKOR, Nederländerna, föreläsning om nutida koncept inom offentlig konst.

Christofer

MADE på Verkligheten

MADE-festivalens seminarieserie inleds den 21 mars på Verkligheten!

Här diskuteras begreppen underhållning, förtroende, uthållighet och tillfredsställelse som gemensamma begrepp för publik och artist. Vad förväntar vi oss? Vad vågar vi? Vad orkar vi? När blir vi nöjda? Kom och bidra till en het diskussion om kultur i vid bemärkelse. Seminarierna kommer att hållas i filosofisk caféstil. Era bidrag till diskussionerna är därför avgörande för vad de leder till.

Seminarieledare är filosofen Per Nilsson. Han lotsar oss genom dessa kvällssamtal för att sedan låta diskussionerna brisera i festivalens dagliga seminarieserie tillsammans med inbjudna artister och debattörer.

Onsdag 21 mars kl.19 Verkligheten [Pilgatan 16, Umeå]
Onsdag 4 april kl.19 Bildmuseet [Gammlia, Umeå]
Onsdag 18 april kl.19 Folkets Musik [Västra Strandvägen 7, Umeå]
Onsdag 2 maj kl.19 Schmäck [Kungsgatan 49, Umeå]

Seminarier - fri entré

10 mars 2007

Snösvängen

Vi ska inte sticka under stolen med att vinter säsongen 2007 inte gick som planerat för Mats Ulander Motorsport.Bortsett från premiären i Morjärv, i början av januari, har det i stort sett djä-s hela tiden.

Ni som håller på med Rallysport vet precis känslan av hopplöshet, maktlöshet och frustration som infinner sig när man hamnar i en våg av bakslag och tillkorta-kommanden och man önskar inte ens sina värsta fiender dessa ständiga motgångar.

Snösvängen stod det i agendan för lördag den 10 mars. En onotad tävling och sista deltävlingen i Umeå Ställningsbyggnadscup - av tre - arrangerad av MS Umeå, tillika sista vintertävlingen i Norrland. Fyra sträckor som skulle köras två gånger. Totalt 78 km varav 34 km specialsträckor. Härligt!
Mats har inte kört onotat sedan Bäversvängen förra året, och det kändes under första vändan.

Efter service tog det dock fart. Vi knaprade in några sekunder på vinnaren Marcus Nilsson, Vännäs Motorklubb, men var hopplöst efter. En andra plats i klassen men det spelade dock mindre roll.

Vi hade en mycket angenäm dag i bilen; vi tog oss runt, i mål och Golfen kändes verkligen pigg, snabb och perfekt i fjädringen.

Ett stort grattis till Nils Fransson, VMK, som total-vann årets upplaga av Umeå Ställningsbyggnadscup, men framförallt vill Mats Ulander Motorsport rikta ett STORT tack till våra sponsorer som stöttat oss under 2007.

Christofer

Foto: Tomas Kerslow

06 mars 2007

Action sculpture

Onsdag den 7 mars klockan 19.00 är det vernissage i Vita KubenNorrlandsOperan.

Konstnären Kalle Westlin ställer ut sin "kastmaskin" Action sculpture.

Kalle Westlin är född 1954 och är bosatt i Fors, utanför Avesta. Han arbetar som uppfinnare och underhållstekniker på Stora Enzo.

"Här är det fråga om jägare eller villebråd! Av vilken anledning skapar man en sådan för ett oskydigt gallerirum? Antingen är han intresserad av en precisionssport som skytte, kanske vill han rekonstruera en krigsmaskin från någon av barrikaderna eller också är han bara skitförbannad."


Tina

På bilden Ride.1, fr.v. Jonas Kjellgren, Stig Sjölund och Ronny Hansson.

05 mars 2007

Lappnatta & Lotsrallyt

Lappnatta i skogarna runt Kalix och Lotsrallyt i Bredvik, Nordmaling - helgens begivenheter.

Avslutningen av DM säsongen 2007 - för Övre Norra - var förlagd ända upp till Kalix. Tillsammans med B-O Näslund (Ekonomi) skulle vi avverka sju stycken specialsträckor (totalt 5,3 mil) i ett strålande vinterväder.

Redan på transportsträckan fram till första sträckan - Vitheden - förstod vi att det var optimala vägförhållanden för en Rallytävling; packad snö på en hård skorpa av is och höga plogkanter.

Det gick perfekt! Vi betade oss igenom sträcka för sträcka och på SS4 - Gransätra, 13,4 km - klämde vi till med en kanontid. Nästan 30 sekunder snabbare än näst bästa bil i klassen. Tack vare denna insats fick vi ett fint försprång och resten av tävlingen gick som på räls.

En första plats i Ekonomiklassen, 37 sekunder före tvåan Per Johansson, NMS Boden.

Tillsammans med en glänsande pokal väntade bara 40 mil resa hem till sängen för att ställa klockan på väckning, kliva upp och beta av drygt sju mil specialsträcka i Bredviks MKs Lotsrally på söndag.

Precis som i Kalix var det ett strålande väder och likaså perfekta Rally vägar väntade. Sju stycken specialsträckor, med start i Bygdegården i Bredvik.

Tyvärr, var det en onotad tävling och jag fick ägna mig åt att videofilma sträckorna. Roadbooken var en klen hjälp och det mesta hängde på B-O körning. Efter tre sträckor låg vi klart efter B-O Larsson, Vännäs Motorklubb, i hans ärtgröna BMW och två sekunder efter Nicklas Burman, även han tävlandes för VMK. Men, sträcka fyra och fem var ingenting som passade den framhjulsdrivna BMW. Vi plockade snabbt igen Larssons försprång och sedan blev det en sekundstrid ända in i mål mot Burman.

När väl tiderna var räknade slutade vi på en andra plats, slagen av Burman med några ynka sekunder.

Nästa lördag - den 10 mars - väntar Hörneforsrundan och då är jag tillbaka i Mats Ulanders Piggelin gröna VW Golf.

Christofer