24 februari 2007

Rally Vännäs 2007

Rekognosering. Efter att ha kört igenom samtliga sträckor på förmiddagen började det dra ihop sig; snabba, underbara sträckor väntade i dagarna två när Rally Vännäs 2007 skulle sparka igång årets SM serie.

Med startnummer 54 lämnade vi rampen utanför Medborgarhuset i Vännäs - klockan 18.22 - på fredagkvällen den 23 februari.
Första sträckan var Umåkers travbana. En 2,8 km lång publiksträcka. Hårnålar till höger och vänster och avslutningsvis en lång doserad öppen hårnål höger och in på upploppsrakan. Mål.
Precis när vi bryter mållinjen hör jag Mats säga i lurarna;
- Kopplingen funkar ju inte!

Att vi hade en kanontid - 3.12.9 - och tredje snabbast i klassen 2WD Trimmat var inte mycket att glädjas åt. Det var bara att rulla in bilen på serviceplatsen och försöka hitta felet och eventuellt laga. Efter en heroisk insats lyckades service teamet laga den sprint som gått sönder - i -20 graders kyla. Vi begärde omstart för lördagen och det var bara att acceptera det 15 minuters tillägg vi skulle få.

Under natten fick bilen stå inlåst i Park Fermé och när vi tidigt på lördagmorgonen skulle lösa ut den insåg vi att lagningen inte var riktigt hundra procent. Det droppade olja på pedalstället och efter en kort överläggning bestämde vi att kasta in handduken.

En svart dag för Mats Ulander Motorsport!

Christofer

Foto: Tomas Kerslow, från SS1 på Umåker.

20 februari 2007

Pite Rundan

Söndag den 18 februari och Piteå Motorsällskap bjöd in till näst sista DM tävlingen 2007. Sju specialsträckor på totalt 57 km.
Efter att Mats drog Golfen genom en tall och ner i ett dike i Lövånger, bestämde vi oss för att ge upp DM 2007 och ladda inför SM den 23-24 februari istället.
I väntan på detta har jag parkerat mig i högerstolen i B-O Näslunds Opel Kadett Gsi.

Det gick lite segt första tre stäckorna. Svårt att hitta rytmen. På fjärde sträckan - Sjulnäs - däremot lossnade det; en bra tid och vi var helt plötsligt inblandad i en sekundstrid om andra och tredje platsen med Luleå MS Lars-Erik Henriksson och NMS Bodens Ingemar Svensson - långt före oss låg Lycksele MKs Anders Nilsson, som bokstavligen flög fram i skogen. Totalt ohotad.

Sedan händer det som gör att man förflyttas neråt i resultatlistan med blixtens hastighet; i mitten av sträcka fem - Blåsmark - ställer B-O upp bilen lite för tidigt i en kraftig högerkurva och kilar fast den mellan snövallarna. Här tappar vi nästan 20 sekunder och vi lyckas inte plocka in dessa sekunder under de två avslutande sträckorna.

Fyra i klassen, en minut och femton sekunder efter fenomenala Anders Nilsson - Grattis. Nilsson är därmed också klar FM-mästare 2007, trots att en deltävling återstår.

Totalsegrare i Pite Rundan blev Skellefteå MKs Emil Andersson.

Christofer

Foto: Tomas Kerslow

11 februari 2007

Rally, Dans och Club Subjekt

Lördagen den 10 februari började med Ängersjöspecialen 1, en Rallycup i tre delar som arrangeras av MS Umeå. Tävlingen bestod av totalt 79,2 km, varav 34,1 km specialsträckor fördelat på fyra sträckor som kördes två gånger; Bäcken, Långed, Hallen och Dalmyra.
Sittandes i högerstolen i B-O Näslunds Opel Kadett Gsi slutade vi tvåa i Ekonomi, sex sekunder efter Niklas Burman, Vännäs MK.
Totalsegern gick till Jan-Olov Marklund, UAK, i en mycket vass Lancia Intergral.

Memory Wax bjöd på två dansstycken i Black Box på NorrlandsOperan. I föreställingen Desert tog dansen utgångspunkt i enkla rörelser och situationer i sökandet efter kontakt, återförening och frihet. Framfört av Johanna Jonasson, Daniel Staley och Nelson Smith efter Miguel Azcue koreografi.
Andra stycket The Quiet Agreement var ett sensuellt samspel mellan människor. Att se sig själv i andra, relationer och möten som speglar, ifrågasätter och kompletterar ditt eget jag. Koreografi och dans av Johanna Jonasson och Miguel Azcue.

Dagen avslutades på Club Subjekt. Tema: Uniform.

Christofer

08 februari 2007

Alien vs. Ride.1

Alien vs. Ride.1 är titeln på Ride.1 konstverk, som inleder deras år som konstnärliga ledare för Vita Kuben i NorrlandsOperan.

Gruppen Ride.1 bildades 2004 och består av konstnärerna Ronny Hanson, Jonas Kjellgren och Stig Sjölund. Gruppen arbetar med installationer och film, ofta relaterade till nöjes- och upplevelseindustrin.

Läs mer här!

Tina

03 februari 2007

Pall eller tall?

Uttrycket "pall eller tall" gjorde sig verkligen gällande den 3 februari när Lövångers MK öppnade vägarna för Vinterrallyt.

Undertecknad gjorde en katastrofal insats i notläsningen på SS1 - Juviken - och SS2 - Riks 13. Normalt kan man vara lite sen till någon sväng, men det var länge sedan det blev en total genomklappning.
Läsningen var kort sagt; en katastrof i fyra färger.

Trots detta gjorde Mats en strålande öppning av rallyt.
4.08 på SS1, bara 4 sekunder efter Stefan Jonsson och tre sekunder snabbare än Micael Wikström.
På SS2 klämde Mats till med ytterliggare en bra tid; 3.25. Återigen fyra sekunder efter Stefan och tre sekunder före Wikström.

Sedan tog det roliga slut! När läsningen äntligen började stämma och vi började hitta rytmen ställer en svag vänster till det. Höger framhjul börjar klättra i drivan och det var så när att vi tagit oss upp på vägen, men istället får framvagnen fäste i diket. En tall möter sitt obevekliga slut; en knöl och tvärstopp!

Inga skavanker på varken Mats eller undertecknad, men det är svårt att i skrivandets stund avgöra hur stora skadorna är på bilen. Lite plåt måste bytas och brytas ut, men hur det ser ut med resten av framvagnen för vi återkomma med information om.

Dystert är att DM 2007 är kört för Mats Ulander Motorsport.

Med två brytna tävlingar finns det ingen chans att ha med slutstriden att göra. Hur det blir med Piterundan den 18 februari får analysen av bilen avgöra under närmaste veckan.
Att bilen ska vara klar till Rally Vännäs SM den 23-24 februari är ett måste!

Christofer